Negocierea majorării salariilor profesorilor şi a cadrelor didactice - tema întrevederii Consiliului Sindicatului „Viitorul” cu ministrul Educaţiei dna Maia Sandu
Astăzi, 28 martie 2014, Consiliul Sindicatului „Viitorul” a avut o întrevedere de negociere pe marginea problemelor abordate cu dna Maia SANDU, ministrul educaţiei, unde s-au pus în discuţie încă odată revendicările privind majorarea salariului lunar pentru salariaţii din învăţămînt.
Fiind în plină desfăşurare reforma sistemului educaţional al R. Moldova şi ajustarea acestuia la standardele educaţionale europene, o componentă importantă a bunei funcţionări este bunăstarea şi integritatea corpului profesoral şi a cadrelor didactice, sarcina cărora este promovarea şi implementarea schimbării în sistem. Creşterea motivaţiei acestora depinde de grija şi sprijinul autorităţii publice centrale de profil, cît şi a Guvernului Republicii Moldova. Salariul din învăţămînt, la ora actuală este sub media pe economia naţională şi pune în dificultate traiul decent a unei categorii sociale la care se raportează tot ce poartă denumirea de inteligentă şi verticalitate socială.
Sindicatul Angajaţilor din Învăţămînt şi Educaţie „ Viitorul”, în condiţiile reprezentării drepturilor social economice şi de muncă a cadrelor didactice şi a personalului auxiliar din domeniul educaţional, pledează pentru o remunerare a muncii acestora în mărimea efortului depus şi a perspectivei, ca profesorii să ducă un trai decent şi să beneficieze şi de o pensie meritoasă.
Adresările către dl Iurie Leancă, Prim-Ministru al Republicii Moldova, negocierile şi tratativele duse de către Sindicatul „Viitorul” cu Ministerul Educaţiei în vederea măririi salariilor au fost acceptate de partenerii noştri sociali, în rezultatul cărui fapt a demarat un proces de identificare a surselor financiare care ar oferi posibilitatea majorării salariilor pedagogilor şi altor categorii de salariaţi din sistemul educaţional, raportîndu-l la salariul mediu pe economie. Prioritar desigur sunt salariile celor din învăţămîntul preuniversitar, angajaţilor grădiniţelor şi creşelor, tinerilor specialişti şi salariaţilor ce deservesc procesul de învăţămînt.
Cele două întrevederi cu dl Igor Grosu, viceministru educaţiei în vederea completării Convenţiei Colective de Muncă ( nivel ramural) pentru anii 2013-2018, examinarea posibilităţilor de majorare a salariilor din învăţămînt, soluţionarea altor revendicări ale drepturilor de muncă, au servit doar la stabilirea unui dialog constructiv şi eficient între partenerii sociali, acordîndu-se prioritatea intereselor şi obiectivelor primordiale ale partenerilor social.
Rezultatul adresării Guvernului Republicii Moldova a contribuit la elaborarea şi prezentarea spre examinare şi avizare a proiectului de lege privind modificarea Legii nr. 355-XVI din 23.12.2005 cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar, cu propuneri de majorare salariilor cadrelor didactice pînă la nivelul salariului mediu prognozat pe economie în anul 2014.
Propunerile înaintate de Sindicatul „ Viitorul” în avizul pe marginea prezentei iniţiative legislative, au ţinut de creşterea salariului lunar cu circa 25%, a identificării posibilităţii acordării unor sporuri sau adaosuri pentru condiţii speciale de muncă în colectivitatea de copii, achitarea salariilor majorate începînd cu 01 iulie a.c., etc...
Astăzi, 28 martie 2014, Consiliul Sindicatului „Viitorul” a avut o întrevedere de negociere pe marginea problemelor abordate cu dna Maia SANDU, ministrul educaţiei, unde s-au pus în discuţie încă odată revendicările privind majorarea salariului lunar pentru salariaţii din învăţămînt. Dna Ministru şi-a expus disponibilitatea de negociere şi dorinţa de susţinere a revendicărilor, indicînd şi poziţia Ministerului Educației care susţine aceste propuneri legislative. Tot odată, ea a menţionat, că procesul de identificare a surselor financiare este unul complex, şi necesita ca Ministerul Finanţelor să găsească oportunităţile acoperirii necesarului de mijloace pentru implementarea noilor salarii lunare pentru cadrele didactice, estimate la circa 700 mil. lei .
De asemenea, dumneaei a reiterat asigurarea, că Ministerul Educaţiei în calitate de partener social, este dispus şi deschis pentru negocieri la masa de tratative cu reprezentanţii angajaţilor, fără a purcede la manifestări de protest în masă, asigurînd că majorarea salariului va avea loc cu certitudine.
28.03.2014