Femeile sindicalistele bat alarma: Impactul migrației asupra copiilor rămași fără supravegherea părinților devine din ce în ce mai pronunțat
Sindicalistele din cadrul Federației Sindicatelor din Moldova ”SINDLEX” atrag atenția că tot mai muți copii sunt lăsați fără supravegherea părinților, în grija unor persoane terțe, ca rezultat al migrației sporite din țara noastră. Despre aceasta, dar și despre alte subiecte de relevanță socială, s-a discutat în cadrul Conferinței Organizației de femei din cadrul Federației ”SINDLEX”, desfășurată la 15 martie curent.
Participantele la întrunire afirmă că acei copii rămași în familii incomplete sau în grija persoanelor terțe sunt expuși mai multor riscuri sociale – nu primesc o educație corespunzătoare, nu beneficiază la timp de serviciile medicale și de asistența psihologică și devin ușor influențabili.
”Consider oportun ca anume noi, sindicaliștii, să ne expunem asupra impactului fenomenului migrației asupra copiilor rămași acasă, fără părinți. O fată ce nu cunoaște ce e dragostea de mamă, va putea oare deveni, la rândul ei, o mamă grijulie?”, a menționat Angela Otean, vice-președinte al ”SINDLEX”, președintele Organizației de femei din cadrul Federației.
Maia Bănărescu, avocat al poporului pentru drepturile copilului, a opinat că efectele pozitive pentru acești copii, cum ar fi satisfacerea nevoilor financiare, sunt de scurtă durată, în timp ce comportamentul psiho-emoțional este afectat pe termen lung. ”Aici avem de lucrat. Deși statul încearcă și întreprinde măsuri în vederea sporirii protecției drepturilor copilului, mai avem multe carențe, ce trebuie discutate și puse pe masa guvernanților”, a spus ea.
Femeile au abordat și problema migrației.
”Fenomenul a fost și rămâne unul caracteristic statelor în curs de dezvoltare, doar că acesta trebuie să fie un proces reglementat. Statul și-a asumat un șir de angajamente prin semnarea a 12 acorduri de securitate socială, care sunt niște instrumente destul de eficiente pentru a asigura respectarea drepturilor persoanelor care pleacă din țară”, a menționat Valentina Buliga, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
În alt context, sindicalistele au accentuat necesitatea reformării sistemului de salarizare în sectorul bugetar, unificării acestuia și creșterii duble a salariilor bugetarilor, pentru a stopa fluctuația cadrelor profesioniste și migrației intelectualilor din țară.
Alt subiect discutat în cadrul conferinței ține de stabilirea concediului paternal și acordarea indemnizației taților de nou-născuți.
”La momentul adoptării Regulamentului cu privire la modul de stabilire a concediului paternal nu s-a ținut cont de faptul că există o categorie de funcționari publici cu statut special – angajații din organele de forță, care până la 1 ianuarie 2017 au fost scutiți de plățile în fondul social, beneficiind doar de concediul paternal de 14 zile neplătit. Nu este corect. Această nedreptate trebuie înlăturată”, a precizat Otean.
Totodată, participantele au vorbit despre oportunitatea elaborării unor politici de combatere a trândăviei cetățenilor ce se eschivează de la muncă, prin crearea de noi locuri de muncă, bine plătite, drept motivare a sporirii angajărilor.
Ca de fiecare dată, nu a rămas fără atenție reforma sistemului de pensii, care, în opinia sindicalistelor, s-a făcut în grabă, creând inechități sociale.
Conferința s-a soldat cu o adresare a femeilor către ministrul muncii, protecției sociale și familiei, prim-ministrul și președintele Parlamentului, prin care se cere: anularea prevederilor discriminatorii ce vizează pensionarea femeilor, inclusiv dreptul de aplicare la pensia anticipată; eliminarea discriminării taților de nou-născuți – funcționari publici cu statut special la stabilirea indemnizației paternale; elaborarea politicilor de combatere a trândăviei și reformarea sistemului de salarizare în sectorul bugetar.