Protecția social-economică a funcționarilor publici cu statut special, obiectiv primordial al sindicatului
În calitate de reprezentant oficial al angajaților, membri de sindicat din cadrul organelor de drept, care în virtutea funcțiilor deținute sunt funcționari publici cu statut special, în rezultatul unei inflații galopante și a unor crize ce se perindă una după alta, venim cu această solicitare obiectivă și revendicăm următoarele:
1. Solicităm majorarea salarială a funcționarilor publici cu statut special din cadrul Ministerului afacerilor interne, respectiv polițiști, polițiști de frontieră, carabinieri, salvatori si pompieri; angajații din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor al Ministerului Justiției, prin aprobarea pentru anul 2023 unei valori de referință unice de 2500 lei. Prin această majorare s-ar reveni la puterea de cumpărare al anului 2020-2021, adică s-ar diminua impactul ratei de inflație de peste 35%.
2. Cerem scoaterea moratoriului pe funcțiile care au fost lipsite de acoperirea financiară în decursul a ultimilor 4 ani, cu finanțarea acestora și permiterea după caz, a completării lor cu candidați la serviciu, sau acceptarea cumulării acestora și remunerarea cumularzilor conform legislației în vigoare.
Această măsură ar diminua supra oboseală personalului, care în decurs de 4 ani au îndeplinit gratis atribuțiile de serviciu de pe fișa de post a funcțiilor înghețate.
3. Solicităm modificarea legilor speciale, respectiv 288/2016 și 300/2017 prin introducerea la compartimentul garanțiilor sociale a normei de hrană (tichetul de masă) si a voucherului de vacanță, care ar oferi oportunitatea unei mese calde la prânz, minimalizând cazurile de îmbolnăvire gastrică, dar și oferind posibilitatea economiei surselor financiare din salariu.
Voucherul de vacanță, pe lângă faptul că ar oferi posibilitatea unei odihne proactive, ar contribui și la dezvoltarea sistemului HORECA la noi acasă.
4. Echipamentul de serviciu, uniforma, mijloacele speciale din dotare necesită a fi îmbunătățită calitatea și diversificarea acestora. Vestimentația de serviciu necesită a fi confecționată din stofă de calitate, comodă la diverse situații profesionale, iar calitatea croiului si a confecției sa fie trainică și rezistentă la multiplele spălări.
Încălțămintea necesită a fi procurată și repartizată după măsuri concrete, să fie comodă și să corespundă anotimpurilor.
Federația Sindicatelor din Moldova „SINDLEX” și organizațiile membre din cadrul ei, cum ar fi Sindicatul „Demnitate”, Sindicatul „Frontiera”, Sindicatul „Gardianul”, Sindicatul „Salvatorul”, Sindicatul „SindMAI” reiterează cerințele sale către partenerii sociali, Ministerul afacerilor interne, Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor, Guvernul Republicii Moldova, Parlamentul Republicii Moldova în vederea îmbunătățirii condițiilor de muncă și motivației de a munci în organele de forță, de a servi statul destoinic și cu demnitate, respectiv fiind asigurați cu salariu decent și un pachet social corespunzător.