Federaţia „SINDLEX” își sporește eficiența aplicând metode avansate
Consolidarea capacităţilor sindicaliste ale liderilor sindicali din cadrul Federaţiei Sindicatelor din Moldova „SINDLEX”, revitalizarea metodelor de recrutare a noilor membri de sindicat, adaptate la condiţiile actuale de muncă, sporirea încrederii în sindicat, au servit drept obiective de bază ale ședinţelor instructive şi cele de totalizare ale sindicatelor, organizaţii membre ale Federaţiei „SINDLEX”, desfășurate la Institutul Muncii în ultima decadă a lunii ianuarie.
Circa 300 de lideri sindicali au fost convocaţi în aceste seminare, iar miza cea mare a fost crearea şi fortificarea unei reţele de comunicare în cadrul Federației în scopul promovării valorilor sindicalismului autohton.
Metodele de recrutare a membrilor de sindicat, convingerea salariaţilor de a se afilia la sindicat, pentru ași apăra drepturile de muncă, au impulsionat activul sindical din Sindicatul „DEMNITATE”, „ FRONTIERA” şi „SALVATORUL” să declare anul 2020, anul recrutării. Urmează o perioadă de intensificare şi promovare a înlesnirilor suplimentare încorsetate în Convenţia colectivă şi Contractele colective de muncă, prin prisma respectării drepturilor de muncă.
Partenerii sociali care ne-au onorat cu prezenţa la şedinţe au abordat unele aspecte ale dialogului şi parteneriatului social, invocând necesitatea unui dialog permanent bazat pe principiile transparenţei şi corectitudinii, lucru ce noi l-am apreciat de totdeauna ca unul pozitiv.
Conducerea Federaţiei „SINDLEX” şi–a confirmat disponibilitatea de a fi promotorii bunelor practici în vederea asigurării drepturilor social-economice şi de muncă a angajaţilor, membri de sindicat, dezvoltând noi platforme de politici sociale. Dl Mihail Laşcu, preşedintele Federaţiei a reiterat satisfacţia de a constata gradul sporit de încredere în sindicate, generat de nivelul de implicare plenară în soluţionarea litigiilor de muncă. Dna Angela Otean, secretarul general al Federaţiei, si-a exprimat recunoştinţa faţă de munca de altruist al liderilor sindicali şi a punctat necesitatea de promovare a politicilor sociale menite să consolideze angajaţii şi societatea în general, să ofere drepturi salarialeechivalente cu munca depusă şi să sporească încrederea oamenilor muncii în sindicate şi partenerii sociali.