Conferința internațională: “REMUNEREAREA MUNCII A FUNCȚINARULUI PUBLIC CU STATUT SPECIAL. NOI ABORDĂRI ÎN ERA MULTIPLELOR CRIZE“.
În scopul sensibilizării opinii publice a instituțiilor naționale și cele internaționale vis a vis de problemele ce vizează discrepanța dintre efortul depus de funcționarii publici cu statut special și nivelul retribuirii muncii acestora, la data de 11 decembrie 2023, Federația Sindicatelor din Moldova “SINDLEX” a desfășurat Conferința internațională cu genericul:“REMUNEREAREA MUNCII A FUNCȚINARULUI PUBLIC CU STATUT SPECIAL. NOI ABORDĂRI ÎN ERA MULTIPLELOR CRIZE“.
La conferinţă au participat conducerea Federației “SINDLEX”, liderii de sindicat din cadrul organizațiilor membre ale Federației - Sindicatul “DEMNITATE”, Sindicatul “FRONTIERA”, Sindicatul “GARDIANUL”, Sindicatul “SALVATORUL”, Sindicatul “SindMAI”, parteneri sociali la nivel naţional, dl Igor Zubcu, presedintele CNSM, dl Anatolie Falca, director al Administrației Naționale a Penitenciarelor, chestorul Viorel Cernăuțeanu, șef la IGP şi parteneri internaţionali dl Vasile Zelca, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România, dl Nicolae Cîrlan, secretar general al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România, dl Andrean Neagoe, vicepreședinte al Sindicatului Național al Polițiștilor din Penitenciare, Florin Stoica, secretar general al Sindicatului Național al Polițiștilor din Penitenciare, șefi ai subdiviziunilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției, altor instituții de resort.
Participanţii au abopdat subiecte ce vizează retribuirea muncii, condițiile de muncă, practicele internaționale în domeniul identificării riscurilor profesionale ale funcționarilor publici cu statut special, care au fost expuse în discursurile raportorilor:
Mihail Lașcu, președintele Federației a menţionat că astfel de întruniri sunt extrem de importante pentru a face un schimb de opinii, a cunoaşte experienţa altor state în domeniul promovării drepturilor economice ale poliţiştilor.
Angela Otean, secretarul general al Federației a relatat că “Condiţiile de risc permanent pentru viaţa şi sănătate, pericolele la care se expun funcționarii publici cu statut special sunt o realitate ce necesită o implicare plenară a statului, în ceea ce priveşte protecţia drepturilor social-economice ale acestor categorii de angajați. Statul are nevoie de cadre profesioniste cu perspective europene, dar necesită şi de a investi în ei, pentru a le păstra integritatea şi a le oferi şanse de trai decent.”
Igor Zubcu, președintele CNSM a remarcat că salariul mediu a funcționarului public cu statut special este mai mic decât salariul mediu pe economie, însă securitatea și ordinea publică trebuie să fie o prioritate la nivel de țară, iar salariile acestor categorii de angajați necesită a fi majorate pentru a avea o muncă decentă, a păstra și motiva specialiștii și a minimiza efectele migrației forței de muncă care are un impact negativ asupra situației în ramură.
Chestorul Viorel Cernăuțeanu consideră că salariile competitive pentru funcționarii publicii cu statut special vor aduce în sistem tineri angajați și nu va mai fi deficit de funcții.
Olesea Junea, șef Direcției finanțe din cadrul MAI și Alexandru Lungu, șef Direcție finanțe din cadrul Ministerului Finanțe au specificat că politica Ministerelor se bazează pe necesitatea îmbunătățirii nivelului de salarizare și a condițiilor de muncă ale funcționarilor publici cu statut special, la nivelul colegilor din țările europene.
Chestorul Viorel Cernăuțeanu consideră că salariile competitive pentru funcționarii publicii cu statut special vor aduce în sistem tineri angajați și nu va mai fi deficit de funcții.
Vasile Zelca, președintele SNPPC din România a atras atenţia la activitatea Guvernului, organelor de resort care nu trebuie să facă economie în dauna celor care nu au zi sau noapte fără evenimente, care sunt tot timpul la dispoziţia instituţiilor statului şi a populaţiei. Guvernul nu trebuie să facă economie la bugetul de stat prin restrângerea sau plata cu întârziere a unor drepturi ale personalului din sectorul de apărare, ordine publică şi securitatea naţională. Astfel aşa „economii” pot genera disfuncţionalităţi ale statului de drept şi pot avea repercusiuni directe asupra securităţii cetăţenilor, având în faţă un domeniu – apărare, ordine publică şi siguranţă naţională – confruntat cu probleme grave, între care, lipsa fondurilor şi a dotărilor, care au devenit primordiale.