Forumul “Condiții de muncă în pandemie. Noi abordări. Aspecte social-economice”.
În perioada 21-23 iulie 2021, conform planului de activitate al Federației “SINDLEX” pentru anul 2021, peste 40 de sindicaliști din cadrul Organizației de Tineret și Organizației de Femei a Sindicatului „Demnitate”, Sindicatului „Frontiera”, Sindicatului „Salvatorul”, Sindicatului „Viitorul”, organizații membre ai Federației “SINDLEX”, s-au întrunit în cadrul Forumului “Condiții de muncă în pandemie. Noi abordări. Aspecte social-economice”.
La lucrările Forumului au participat conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), conducerea Federației Naționale a Sindicatelor Polițiștilor și Personalului Contractual din România și Mariana Grama, Secretar de Stat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Participanții au evaluat condițiile de muncă ale salariaților, membri de sindicat, în context pandemic și stare de urgență, riscurile și condițiile de securitate și sănătate în muncă, și au pus în discuții subiecte legate de consolidarea capacităților liderilor sindicali în situații de criză.
“În perioada pandemiei, angajații din organele de forță au fost în prima line și s-au confruntat cu numeroase riscuri, iar noi, sindicaliștii, am depus eforturi pentru a asigura condiții decente de muncă. Am continuat procesul de negocieri cu partenerii sociali, fiind încheiate Contracte colective de muncă. Suntem convinși că acest Forum va contribui la consolidarea Federației “SINDLEX”, fiind și o oportunitate excelentă de a face schimb de experiență”, a specificat Mihail Lașcu, președinte al Federației “SINDLEX”.
Totodată, prin intermediul acestui Forum, sindicaliștii au urmărit să analizeze noile realități pe care le trăiesc salariații din cadrul Federației “SINDLEX”, angajați ai diferitelor structuri ale MAI, în contextul unei pandemii fără precedent, muncii la distanță și utilizării tot mai frecvente a noilor tehnologii informaționale, circulație limitată, atât în țară cât și în străinătate.
Sindicaliștii au accentuat că, din cauza pandemiei, condițiile de muncă s-au deteriorat și este sarcina organizațiilor sindicale să protejeze drepturile lucrătorilor într-o situație atât de dificilă. De asemenea, s-a discutat despre necesitatea încheierii de noi contracte de muncă, care să prevadă facilități pentru angajații organelor de forță și din alte ramuri, care activează în condiții de risc sporit.
Prezent la lucrările Forumului, Oleg Budza, președinte al CNSM, a apreciat înalt eforturile Federației legate de încheierea contractelor colective de muncă în instituțiile organelor de forță, care vin să îmbunătățească condițiile de lucru ale angajaților. Totodată, liderul sindical a comunicat despre acțiunile întreprinse de CNSM și centrele sindicale național-ramurale în perioada pandemiei, propunerile sindicatelor către autoritățile de stat, menite să contribuie la atenuarea efectelor pandemiei și la relansarea economiei naționale.
În cadrul Forumului, au avut loc, de asemenea, seminare tematice susținute de Liuba Rotaru, președintele Comisiei de Femei a CNSM, Angela Otean, secretar general al Federației, Svetlana Rîbac, vicepreședinte al Sindicatului „VIITORUL”, Daniela Cărbune, președinte al Organizației de Tineret a Federației, și Tatiana Marian, șef al Departamentului mass-media și relații internaționale al CNSM.
Fiind antrenați în activități interactive, sindicaliștii au discutat problemele cu care se confruntă în ultimii ani și au identificat căi de soluționare ale acestora. Subiectele Forumului au cuprins chestiuni legate de politicile de susținere a femeilor și tinerilor din Republica Moldova, respectarea drepturilor de muncă ale salariaților, evoluția parteneriatului social în ramură, particularitățile contractului colectiv de muncă și mecanisme de implementare eficientă a acestuia, sindicatele – o platformă sustenabilă de dezvoltare a tinerilor, sindicatul – garant al respectării drepturilor de muncă ale salariaților, sistemul de asigurări sociale din Republica Moldova.