Sindicatul “DEMNITATE” – instruirea liderilor de sindicat
La data de 8 decembrie 2022, Sindicatul “DEMNITATE”, organizație membră a Federației “SINDLEX”, în incinta Institutului Muncii a desfășurat seminarul cu genericul: ,,Eficiența parteneriatului social. Realizări si perspective”, cu participarea președințiilor organizațiilor sindicale primare ale Sindicatului ,,DEMNITATE”.
În cadrul seminarului au fost trasate obiectivele principalele realizate în cadrul parteneriatului social și realizarea prevederilor Contractului colectiv de muncă.
Formatorii acestui seminar dna Angela OTEAN, președintele Sindicatului ,,DEMNITATE”, secretar general al Federației ,,SINDLEX” și Mihail LAȘCU, secretar general al Sindicatului ,,DEMNITATE”, președinte al Federației ,,SINDLEX” au invocat în luarea de cuvânt despre problemele cu care s-au confruntat liderii de sindicat în soluționarea punerii în aplicare a prevederilor Contractului colectiv de muncă.
La fel, interlocutorii au specificat acel fapt că, anul 2022 pentru Sindicatul ,,DEMNITATE“ a fost unul cu diferite provocări, prin care Sindicatul fiind fruntașul în cadrul Federației la mai multe capitole, așa ca: contribuții financiare, activități si problematici înaintate atât în fața Guvernului Republicii Moldova cât și în fața Parlamentului, l-a trecut cu brio. Pe parcursul anului pornind de la faptul că se simțeau urmele pandemiei, primele luni au fost axate mai mult pe problemele de întremarea sănătății, ca mai apoi odată cu începutul conflictului armat, ulterior declarant război din Ucraina, a reprofilat, inclusiv, în susținerea angajaților sindicaliști care au primit noi sarcini, iar fișa postului s-a dublat cu chestiuni și obiective de realizat, s-a realizat o contribuire pentru INSP cu dotarea mașinilor și a biroticii. Batalionul de reacționare operativă a fost dotat cu truse medicale, partenerii sociali au remarcat aportul dar și noi am fost plasați într-o situație de a solicita mai multe drepturi pentru funcționarii publici cu statut special și respectarea contractului colectiv de muncă, cel care este de fapt Biblia unui sindicalist, deoarece orice membru de sindicat vine la sindicat pentru a i se apăra drepturile stipulate, semnate și recunoscute ca act juridic prin prisma contractului colectiv de munca, a menționat dna Angela OTEAN.
Totodată, la seminar au participat 2 medici oncologi, care au lucrat în palete pe gen, informând liderii despre necesitatea prevenirii bolii și necesității de a preveni maladia.
În cadrul seminarului, cu un discurs despre eficiența controlului a surselor financiare a vorbit dna Tatiana Topor, formator național al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.
De asemenea în activitatea nominalizată au participat cu un cuvânt de salut și susținere, colegii sindicaliști din Turcia, prin dl Iusuf Ziea Odabaș, secretarul general al Federația Internațională Euroasiatică a Metaliștilor Sindicatului și Turajon Raupov - secretar general adjunct al Federației Internaționale Euroasiatice a Metaliștilor, care și-au împărtășit experiența s-a de apărare a drepturilor membrilor de sindicat, cât și negocierea Contractului colectiv de muncă.