Partenerii sociali pledează pentru consolidarea sistemelor de securitate și sănătate în muncă pentru a proteja lucrătorii
De Ziua Mondială pentru Securitate și Sănătate la Locul de Muncă (ZMSSLM), marcată anual în întreaga lume la data de 28 aprilie, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a organizat în format online o ședință tripartită dedicată acestui eveniment. Genericul din acest an al Zilei este “Anticipați, pregătiți și răspundeți la crize–Investiți acum în sisteme reziliente de siguranță și sănătate ocupațională”.
Participanții, reprezentanți ai OIM, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Confederației Naționale a Patronatului din Moldova (CNPM), Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM), precum și reprezentanți ai unor întreprinderi, au discutat despre protejarea lucrătorilor și asigurarea unor condiții de muncă decente și sigure în perioade de criză și recuperare asociată cu COVID-19, activitatea partenerilor sociali în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM), reformarea inspecției de stat a muncii, norme și mecanisme implementate la nivel internațional.
În deschiderea ședinței, Kenichi Hirose, specialist Protecție Socială, DWT/CO Budapesta, structură a OIM, a subliniat că pandemia de coronavirus a determinat guvernele, angajatorii, lucrătorii și populația să se confrunte cu provocări fără precedent în ceea ce privește virusul și numeroasele efecte pe care le-a avut asupra lumii muncii. Kenichi Hirose a spus că OIM îndeamnă partenerii sociali de pe tot globul să-și consolideze strategiile naționale cu privire la sistemele de SSM pentru a spori gradul de conștientizare a necesității investițiilor în sisteme SSM performante, orientate spre anticipare, prevenire, pregătite pentru a face față crizelor.
Alexandru Ghețu, șef de direcție în cadrul MSMPS, a menționat că în ultimii ani situația în domeniul SSM a înregistrat un regres, însă acest domeniu ar trebui să fie unul prioritar pentru toți partenerii sociali, întreprinderile din țară și fiecare salariat în parte. El a subliniat importanța demersurilor sindicatelor pentru revenirea atribuţiilor de control în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă la Inspectoratul de Stat al Muncii, în conformitate cu actele internaționale la care Republica Moldova este parte, fapt care va contribui la asigurarea funcționalității sistemului de control în domeniul dat.
În mesajul său, Oleg Budza, președinte al CNSM, a adus sincere condoleanțe tuturor familiilor care și-au pierdut pe cei apropiați în urma producerii accidentelor de muncă și și-a declarat gratitudinea pentru toți cei care se află în prima linie în lupta cu pandemia, care și-au pierdut viața sau au avut de suferit. În context, liderul sindical și-a exprimat recunoștința factorilor de decizie care au contribuit la ratificarea Convenţiei OIM nr. 161 privind serviciile de sănătate ocupaţională. Președintele CNSM a pus accent pe importanța creșterii gradului de conștientizare a problemelor legate de SSM și luarea de măsuri pentru eliminarea riscurilor care ar putea să pună în pericol securitatea şi sănătatea la locul de muncă a lucrătorului, prin sporirea capacităților ISM, implementarea standardelor internaționale, informarea și sensibilizarea populației.