Protejarea drepturilor de muncă şi garanţiilor sociale ale funcţionarilor publici cu statut special
Astăzi, 11 august, în incinta Institutului Muncii s-a desfășurat masa rotundă cu genericul „Protejarea drepturilor de muncă şi garanţiilor sociale ale funcţionarilor publici cu statut special”.
Federaţia Sindicatelor din Moldova „SINDLEX” a reușit să aducă la masa de dialog reprezentanți ai puterii legislative, executive, ai societății civile și sindicatelor. La eveniment au participat deputaţi ai Parlamentului și membri ai Guvernului Republicii Moldova, factori de decizie din Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Ministerului Apărării, Serviciului de Informație și Securitate, Serviciul de Protecție și Pază de Stat, Centrul Național Anticorupție, Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratul General Situații de Urgență, Administrația Națională a Penitenciarelor, conducerea Casei Naţionale de Asigurări Sociale, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, președintele Organizației de veterani ai MAI, președinta Asociației Femeilor din Poliție, președinți de sindicat, dar și lideri sindicali din Sindicatul “Demnitate”, “Frontiera”, “Salvatorul”, “SindMAI”, “Gardianul”, uniuni sindicale.
Pe agenda de lucru au fost trasate un șir de chestiuni ce urmau în mod urgent de a fi puse în discuție, primite decizii și create condiții de ajustare legislativă.
Finalmente, după dezbateri, consultări și puncte de vedere expuse, s-a menționat importanța și necesitatea de a ne uni pe această platformă sindicală având un scop comun de a proteja și menține drepturile, garanțiile sociale și juridice existente la moment, dar și a le extinde în condițiile respectării dreptului la sănătatea și securitatea muncii.
Președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, dl deputat Dan Perciun, a reiterat disponibilitatea și deschiderea pentru un dialog social transparent și constructiv. Inițiativa dumnealui de a pune în discuție diverse situații incerte și eronat tratate s-a soldat cu rezultate imediate. Următoarea săptămâna vor fi organizate ședințe a unui grup restrâns care se v-a întruni mai întâi în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, apoi la Parlament.
De asemenea, dl deputat Perciun a combătut toate speculațiile privind tentativele de dezinformare a funcționarilor publici cu statut special și militarilor în vederea înrăutățirii legislației speciale și lezarea de drepturi și garanții.
Secretarul general al Federației Sindicatelor din Moldova „SINDLEX” dna Angela Otean a menționat că, “la moment traversăm o perioadă în care este foarte greu să-ți definești prioritățile, pentru că sunt atâtea de făcut în condițiile unei stări de urgență. Dar să nu uităm că, statul are obligația de a remunera funcționarii publici cu statut special astfel încât aceasta să compenseze efortul şi responsabilitățile lor și să fie pe măsura statutului şi funcțiilor pe care aceștia le exercită.”
Președintele CNSM dl Igor Zubcu, a subliniat importanța activității funcționarilor publici cu statut special și eforturile lor în procesul de gestionare a crizei pandemice și crizei refugiaților ucraineni. Natura activității acestora implică riscuri majore și o responsabilitate deosebită pentru îndeplinirea sarcinilor stabilite, și, respectiv, drepturile ce le revin în cadrul raporturilor de muncă urmează să țină cont de aceste aspecte. Liderul sindical a accentuat că sunt necesare măsuri care să asigure o muncă și un trai decent funcţionarilor publici cu statut special. “A devenit mult mai necesară asigurarea unui salariu decent, care să acopere necesitățile personale și a familiei, o protecție socială adecvată, măsuri pentru reconcilierea vieții profesionale cu cea de familie și condiții de muncă sigure și inofensive pentru sănătate”, consideră Igor Zubcu.
Secretara de stat al MAI dna Jana Costachi a menționat necesitatea de a menține pachetul social intact și eforturile de a identifica surse financiare în vederea remunerării corespunzătoare a salariaților MAI.
Dna Nadejda Burciu, secretar de stat al Ministerului justiției a atenționat necesitatea acută de a analiza riscurile la care este supus salariatul neprotejat în condițiile muncii în penitenciare și necesitatea de a interveni cu nou cadru legislativ în vederea consolidării capacităților instituționale.
Șeful Inspectoratului General al Poliției, dl Viorel Cernăuțeanu în discursul său a abordat o problemă sistemică, cea a salarizării inadecvate în domeniul securității naționale, apărare și ordine publică și impactul asupra calității muncii, și extenuării resursului uman.
La fel, aceiași linie de idei a fost susținută de directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor dl Anatolie Falca, care pe lângă cele discutate a invocat și lipsa sentimentului patriotic și devotament ale personalului tânăr.
Dna Liuba Jignea - Suveica director adjunct al ANP și dna Cristina Schimbov, președinta Asociației Femeilor din Poliție au militat pentru respectarea egalității de șanse și respectarea dreptului la maternitate a femeii fpss, cât și menținerea drepturilor de muncă și sociale existente. Toți cei adunați au concluzionat că intenția de ai aduna pe platforma sindicală pentru a discuta subiecte importante ale dreptului muncii a fost una eficientă și a avut un scop constructiv.