Instruirea liderilor Organizației de Femei și de Tineret a Federației "SINDLEX"
La data de 7 decembrie 2022, Organizaţia de Femei şi de Tineret a Federaţiei “SINDLEX” a desfăşurat masa rotundă cu genericul: “CU EFORTURI COMUNE SPRE REALIZĂRI EFICIENTE”.
Astfel, circa 50 de participanţi, doamne şi tineri, membri de sindicat şi invitaţi şi-au dat întâlnire în incinta Institutului muncii,unde pe parcursul a 3 ore am fost familiarizați cu noile modificări în legislația asigurărilor sociale,politici de gen, și activism în domeniul combaterii violenței femeii.
Dna Angela OTEAN, președintele Organizaţiei de Femei, secretarul general al Federaţiei “SINDLEX” a subliniat că perfecționarea continuă a liderilor este o prioritate a Federației, iar drepturile salariaților-membri de sindicat, prin prisma modificărilor efectuate în ultima perioadă în legislaţia Republicii Moldova, trebuie să fie în atenția sindicatelor.
Totodată, preşedinta a subliniat principalele probleme cu care se confruntă femeile în societate și le-a urat să de-a dovadă de curaj și perseverență în apărarea drepturilor social –economice in continuare.
Dna Daniela CARBUNI, preşedintele Organizaţiei de Tineret a menţionat că în ajunul zilei Mondiale a Drepturilor Omului, care tradiţional se celebrează la data de 10 decembrie, este necesar şi oportun de a menţiona că potrivit articolului 23 din Declarația Universală a Drepturilor Omului „Orice persoană are dreptul la muncă, la libera alegere a muncii sale, la condiții echitabile și satisfăcătoare de muncă și la protecție. La fel, are dreptul la remunerație egală pentru o muncă egală. Orice om care muncește are dreptul la o remunerație echitabilă și satisfăcătoare pentru sine și pentru asigurarea familiei sale”.
Pentru tinerii din Republica Moldova este o provocare de a îmbina toate aceste drepturi şi de a fi protejaţi la locul de muncă, prin respectarea drepturilor social-economice. În acest context, Organizaţia de Tineret pe parcursul anului 2022 a organizat diferite activităţi care au avut ca scop valorificarea potenţialului tinerilor, prin informare şi implicarea acestora în diferite activităţi sindicale menite să le fortifice abilităţile în domeniul muncii şi protecţiei sociale. Liuba Rotaru, președintele Comisiei de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a informat despre realizările din ultima perioadă în domeniul protecției sociale a femeilor și a familiilor lor, cum ar fi majorarea indemnizației unice la naștere, posibilitatea pentru tătici de a beneficia de indemnizație paternală. Potrivit ei, deși au fost obținute anumite rezultate în domeniul ocrotirii femeilor, există în continuare numeroase probleme care necesită solutionate: discrepanțele salariale; violența la locul de muncă și în familie; informarea insuficientă a femeilor despre drepturile lor; necesitatea micșorării vârstei de pensionare la femei; problema migrației; accesul la servicii de sănătate de calitate.
Liliana Franţ, vicepreşedintele CNSM, formator naţional a salutat implicarea tineretului şi a femeilor din cadrul Federaţiei la luarea deciziilor şi a vorbit despre eforturile sindicaliste în asigurarea egalităţii de şanse.
”Femeile nu pot ieși singure din acest flagel. Violența este grea, dureroasă, de aceea este nevoie să ne unim eforturile și să acționăm nu doar 16 zile în an, ci 365” a relatat Svetlana Andrieș, specialistă a programului UN Women în cadrul Campaniei 16 Zile de Activism Împotriva Violenței. Misiunea acestui proiect este de a crește nivelul de conștientizare privind problema agresivității împotriva femeilor și fetelor și își propune să combată, să prevină violența și să educe populația la nivel local.
Mihail Lașcu a reiterat necesitatea consolidării celor 2 organizații, Organizația de Femei și de Tineret, întru impulsionarea mișcării sindicale și ponderea impulsionării sindicaliste.
De asemenea în activitatea nominalizată au participat cu un cuvânt de salut și susținere, colegii sindicaliști din Turcia, prin dl Iusuf Ziea Odabaș, secretarul general al Federația Internațională Euroasiatică a Metaliștilor Sindicatului și Turajon Raupov - secretar general adjunct al Federației Internaționale Euroasiatice a Metaliștilor, care și-au împărtășit experiența s-a de apărare a drepturilor membrilor de sindicat, cât și negocierea Contractului colectiv de muncă.